spacerMeny spacer
spacer
   

Gunn Vottestad med sommarutstilling på Ryvarden

Par i natt.JPG - Klikk for stort bilete

Sommar på fyret, og ei stor gleda for oss å kunne presentere Gunn Vottestad og hennar litografi.
Utstillinga står t.o.m søndag 28. august

Galleriet er ope alle søndager kl. 11-16. 
Frå 06. juli – 06. august; - også onsdager og laurdager kl. 12-16

Publisert av Gunn Bente Håvardsholm. Sist endra 25.08.2016

Gunn Vottestad (f. 1949)

«Vottestad har selv vokst opp i et slikt hus hun bruker i motivene sine, nærmere bestemt i Myre på Vesterålen.

Husene var tegnet av Husbanken for å berge nordmenn uten bosted etter bombingen og brenningen av Nord-Norge under 2. verdenskrig. 
I 2001 begynte Vottestad å male motivene hun kjærlig omtaler som "husan mine". Hus fra Nord-Norge er nettopp kjernen i Vottestads produksjon, og bildene viser ofte sjelfulle hus knyttet til barndommen fra Vesterålen. Hun fanger også det spesielle lyse i Nord-Norge:  -Dagslys uten sol i vinterens mørketid, og midnattssol om sommeren. 
- Jeg elsker å vandre rundt med fotoapparat blant de nordnorske etterkrigshusene på høy sokkel.
Husene uttrykker for meg mennesker og det skjulte liv. Husene er både engstelige og tafatte,
de står der i et karrig og værhardt landskap.
Det er sjela i husene jeg vil gripe. Takene er håret eller hatten. Jeg legger ofte sølv eller gull i vinduene for å gjenspeile lyset, enten det er fra sol eller måne.
Det spesielle lyset nordpå kan ende i veldig oransje bilder. Jeg har til og med sett at nordlyset kan være rosa. I vintermotivene mine blir det mye blått og grønt. 
Vottestad tegnet mye som jentunge, og med uoppdaget dysleksi var det tegningen hun likte best på skolen. Men man ble ikke kunstner der hun kom fra. De kunstneriske genene ble lagt bort.

På begynnelsen av 1970-tallet flyttet hun til Oslo og oppdaget grafikken gjennom Galleri 71. Hun reiste rundt med en kunstmappe og solgte bilder for kunstnere. Etter hvert startet hun plakatgalleriet Galleri Art Print i Frognerveien i Oslo, helt uten penger. Det var bare å selge for å kjøpe inn nytt.

I 1991 gikk ferden videre til Tyskland, hvor hennes mann fikk jobb. 
- Der borte begynte jeg å kjede meg. Å være hjemmeværende var en ny erfaring. Etter to år startet jeg på en maleskole i Stuttgart. Det var som å åpne et skrin jeg hadde lukket for 15 år siden. Jeg gikk inn i skrinet. Det funklet og funklet og jeg malte og malte. 
Vel tilbake i Oslo startet hun på friundervisningen og ett år på Oslo Tegne- og maleskole. I 1997 debuterte Vottestad som kunstner i de tidlige kiosklokalene til tanten på fødestedet Myre i Vesterålen. Siden har det gått slag i slag, og opplag og bilder ble solgt ut. 
- Jeg har vært så utrolig heldig. Veien blir til mens man går, men i ettertid ser jeg et mønster i alle tilfeldighetene som har ført meg hit jeg er i dag»

   

Søk

Kontaktinformasjon

Ryvarden kulturfyr
Mølstrevåg Postboks 40
5559 Sveio
E-post : ryvarden@sveio.kommune.no
Telefon
: 46906043/53748000

Opningstid
: Galleri og kafé er åpent alle søndager kl. 11-16
Last ned brosjyre
In English
In Deutch
Levert av ACOS AS